16 | 04 | 2024
Головне меню
Авторизація

Зараз на сайті

Зараз 46 гостей і жодного зареєстрованого користувача на сайті

  • new
  • new

Бібліотека ЖНАЕУ виходить за межі традиційного

23.06.2014 р.

5Lo1p1Z-Lq0Нині бібліотеки займають провідні позиції у вирішенні глобальних завдань побудови інформаційного суспільства. Книгозбірні активно впроваджують у свою роботу розроблені впродовж останніх років теоретичні положення та методики, які характеризують нові тенденції у бібліотечній справі. Серед таких тенденцій – маркетингові, управлінські, проектні концепції розвитку бібліотек, які використовують методики паблік рилейшнз, фандрейзінг та проектний розвиток.

Цього року бібліотека Житомирського національного агроекологічного університету стала активним учасником проекту «Регіональні піар-офіси сучасних бібліотек», організованого за підтримки програми «Бібліоміст» та Центра Медіареформ. На конкурсній основі у десяти областях України були сформовані регіональні команди бібліопіарників: бібліотека-керівник піар-офісу і 5 публічних бібліотек області, що надають сучасні послуги населенню і хочуть працювати з медіа.

Піар-офіс Житомирщини розпочав свою діяльність з інноваційного навчання у січні місяці. Поступово був розроблений медіа-план та штатний розклад роботи. До піар-офісу Житомирщини увійшли такі бібліотеки області: Житомирська обласна бібліотека для дітей, Бердичівська міська ЦБС, Попільнянська районна бібліотека для дітей, Житомирська обласна бібліотека для юнацтва, Бібліотека-філіал № 3 для дітей Коростенської  міської ЦБС, бібліотека Житомирського національного агроекологічного університету. Ініціатива створення піар-офісу Житомирщини належить Житомирській обласній бібліотеці для дітей.

Мета піар-офісу – системно, активно і професійно просувати через мас-медіа, соціальні мережі інформацію про новітні бібліотечні послуги. Проект включає у себе поглиблений тренінг зі зв’язків із громадськістю, розроблення планів роботи бібліотечного піар-офісу, залучення до діяльності піар-офісу колег з регіону, налагодження регулярних зв’язків зі ЗМІ, медіа-моніторинг.

Бібліотека Житомирського національного агроекологічного університету чи не єдина університетська бібліотека, яка взяла участь у створенні регіонального піар-офісу. У рамках проекту зі студентами був проведений бібліоквест, який достатньо висвітлений у мас-медіа та соціальних мережах. Масштабна студентська гра проходила протягом декількох днів у три етапи: фото-крос «Місто читає», бюро творчих знахідок «Похід книжковим лабіринтом, або уяви себе бібліотекарем», гра-сміхотерапія «Бібліотечний куточок веселого настрою». У бібліотечному квесті взяли участь три студентські команди: «Технобук», «Ботани» і «Ерудити».

Команди-учасники отримали маршрутні листи з переліком завдань і картою розташування відділів бібліотеки. Серед поставлених завдань було створити електронні копії документів, здійснити пошук праць викладачів університету в електронному каталозі, ознайомитися з автоматизованою інформаційно-бібліотечною системою «ІРБІС 64», зашифрувати кілька книг та нанести штрихові коди на документи, ознайомитися з електронними копіями періодичних видань, які доступні у локальній мережі університету, представити власний проект на підтримку читання, написали синквейн на тему «Бібліотека».

Меседжі про інноваційну бібліотеку зробили свою справу: користувачі дізналися про нові послуги – вільний доступ до електронних копій друкованих періодичних видань та електронних ресурсів, друк, сканування; збільшилася кількість відвідувань електронної читальної зали завдяки реалізованій піар-кампанії; бібліотека зосередилася на підготовці неординарних, цікавих нетрадиційних заходів.

У червні місяці у приміщенні готельного комплексу «Пуща лісова» пройшов підсумковий семінар для обміну досвідом за проектом регіональних піар-офісів сучасних бібліотек. Аналіз проектів піар-команд бібліотечних піар-офісів здійснили координатор проекту «Регіональні піар-офіси бібліотек» Людмила Гуменюк і медіа-менеджер Програми «Бібліоміст» Євгенія Амеліна, вказавши на успіхи та недоліки діяльності кожного піар-офісу. Михайлина Скорик, медіа-тренер, головний редактор podrobnosti.ua, телеканалу «Інтер» детально проаналізувала шляхи комунікації піар-офісів із журналістами за допомогою «Фейсбук», гугл-груп, блоґів.

Керівники піар-офісів презентували роботу своїх офісів, ділилися досвідом роботи у команді та налагодження зв’язків з журналістами. Учасники проекту брали участь у міні-тренінгах та дискусіях, представляли власні медіа-плани у новостворених командах.

Піар-офіс Житомирщини показав зразкові результати і увійшов у трійку найкращих піар-офісів країни. Бібліотека Житомирського національного агроекологічного університету в особі методиста бібліотеки Ірини Гейзе отримала сертифікат зразкового піар-менеджера і має намір продовжувати брати участь у подібних проектах, застосовувати набутий досвід у практичній діяльності бібліотеки вузу та сільськогосподарських бібліотек Житомирської області.

Гейзе І. С. – методист бібліотеки ЖНАЕУ.

LiveZilla Live Chat Software