19 | 04 | 2024
Головне меню
Авторизація

Зараз на сайті

Зараз 103 гостей і жодного зареєстрованого користувача на сайті

  • new
  • new

Публічні бібліотеки Німеччини

19.12.2022 р.

BKM Fz 2017 Web dedbv logo rgb lang blauПублічні бібліотеки Німеччини – це сучасні багатофункціональні бібліотеки з багатим та різноманітним інформаційним підґрунтям та відповідною до потреб користувачів системою послуг, що супроводжують своїх відвідувачів від перших днів життя, створюючи культурно-освітнє середовище, в якому «ростуть» і «живляться» мислячі люди.

Центральна бібліотека Гамбурга

Маючи три мільйони відвідувачів на рік, Гамбурзька центральна бібліотека є культурною установою з найбільшою кількістю відвідувачів у Гамбурзі та водночас найбільшою муніципальною бібліотечною системою Німеччини. 32 бібліотеки в усіх частинах міста, два книжкові автобуси та центральна бібліотека з інтегрованою бібліотекою для дітей та юнацтва пропонують повний, постійно оновлюваний асортимент носіїв для загальної інформації та освіти, а також для дозвілля та розваг, адаптованих до потреб відвідувачів різного віку, національностей та інтересів.

У Центральній бібліотеці Гамбурга відвідувачі можуть брати все, що душі заманеться: окрім книжок, тут є журнали, компакт-диски, касети, електронні носії, консольні ігри, настільні ігри, DVD-диски, відео, мовні курси, карти та ноти. Крім того, Ви маєте доступ до всіх цифрових пропозицій eBuecherhalle (бази даних, електронне навчання, потокове передавання музики тощо). Безкоштовна бездротова мережа, комп’ютерні робочі станції та сучасне програмне забезпечення – це само собою зрозуміло.

Основна увага приділяється дитячим заходам, таким як: кіно з малюнками, години читання та екскурсії. Бібліотеку цінують не лише батьки, а й дитячі садки та школи: це найважливіший позашкільний освітній партнер міста.

Міська бібліотека відкрила свої зали для українських дітей. Щосуботи в ігрових приміщеннях на постійній основі функціонує українська школа для молодших класів. Також проводяться читання українською та німецькою мовами. Українську літературу можна запозичити в цифровому вигляді на платформі OverDrive. Персонал бібліотеки працює на тим, щоб створити якомога багатшу збірку українських матеріалів для дітей, юнацтва та дорослих. Безкоштовним є також відвідування розмовних груп «Діалог німецькою».

І наостанок декілька «бібліотечних родзинок»: у бібліотеці функціонує блошиний ринок, де будь-яку книгу можливо придбати лише за 1 євро»; щоб зробити фото на пам’ять, Вам у нагоді стане спеціально облаштована фотозона; для повернення запозичених книг використовуються автомати повернення: можна поспостерігати за тим, куди книга транспортується далі; послугами бібліотеки користуються навіть місцеві в’язниці.

Міська бібліотека Штутгарта

Міська бібліотека Штутгарта є однією з найсучасніших бібліотек у Європі та пропонує понад півмільйона медіафайлів, оригінальну графіку для запозичення, звукову студію з електронними інструментами, майстерню Buchkinder Stuttgart та багато іншого. Архітектура корейського архітектора Eun Young Yi захоплює людей з усього світу.

Будівля має форму монолітного білого куба висотою в 9 наземних і 2 підземних поверхи та площею понад 20 тисяч квадратних метрів. У бібліотеці є чотири ідентичні входи з кожної сторони будівлі, а серцем – великий порожній чотириповерховий зал, який зачаровує відвідувачів своєю незвичною формою. Кожний поверх бібліотеки має свою тематику: музика, мистецтво, життя, знання, світ, дитяча література тощо. На восьмому поверсі розташоване літературне кафе та вихід на дах бібліотеки. Стандартного читального залу немає, замість нього по всій території розміщені дивани, м’які крісла та затишні ніші в стінах.

Міська бібліотека Штутгарта надає широкий і сучасний асортимент носіїв: книги, журнали, газети, ноти, бази даних, DVD, MP3, електронні носії, карти та графіка. У бібліотеці є широкий спектр навчальних матеріалів, таких як: матеріали для вивчення понад 100 мов, підтримка для дітей від 18 місяців до 3 років; проводяться години консультацій та презентацій, тренінги під час шкільних тижнів, атестат середньої школи з літератури, експертні дискусії, першокласні наукові лекції, багатомовні читання, подкасти подій, платформа електронного навчання тощо.

Неабияке значення в організації навчально-культурного середовища відіграє пересувна мобільна бібліотека. Два бібліобуси, оснащені ноутбуками, доступом до Інтернету та навчальними матеріалами, обслуговують школи, дитячі садки та ті районах міста, де немає стаціонарного бібліотечного філіалу.

У міській бібліотеці можна запозичити не лише книги, а й картини. Для поціновувачів мистецтва функціонує графотека: малюнки, офорти, фотографії, колажі та акварелі національних та міжнародних художників. Маючи дійсну бібліотечну карту, Ви можете самостійно забронювати бажану картину, упакувати її та взяти з собою додому на вісім тижнів. Термін позики можна неодноразово подовжувати.

Якщо вночі не спиться, поверніть запозичені носії до бібліотеки. У нагоді Вам стане автомат повернення запозичених ресурсів, який знаходиться прямо на вулиці.

У бібліотеці є привабливі прозорі кімнати, де можна поспостерігати за транспортуванням інформаційних ресурсів та їх сортуванням. Це нагадує іграшкову залізничну дорогу з потягами, які рухаються по поверхам бібліотеки, переміщаючи носії на відповідну «бібліотечну станцію».

В електронній бібліотеці Ви маєте доступ до онлайн-позик, овердрайвів, баз даних преси, довідників і порталів знань. Ви також можете знайти подкасти подій, курсів, електронного навчання та служби потокового передавання музики.

Міська бібліотека Штутгарта відкрита для громадськості та екскурсій. Окрім заходів, які організовує сама бібліотека, тут проводяться рекламні зйомки, фотосесії, весілля тощо.

Кельнська міська бібліотека

Кельнська міська бібліотека – одна з найбільших та найважливіших публічних бібліотек у Німеччині. Бібліотека забезпечує доступ до всіх видів видань: друковані видання, CD, CD-ROM, DVD (також інтерактивні DVD), Blu-ray, аудіокниги, ігри, мовні курси, програмне забезпечення та мультимедійні пакети. До послуг відвідувачів комп’ютери, зони WLAN, копіювальні апарати, станції прослуховування компакт-дисків, місця для індивідуальних занять чи групової роботи, конференц-зали для тренінгів.

Основна увага зосереджена на сферах популяризації мови та читання, міжкультурної бібліотечної роботи, грамотності, просування медіа та інформаційних навичок. Ви можете не лише оцифрувати кіноплівки чи відеокасети, а й познайомитися та скористатися оверлочними швейними машинами, VR-станціями чи 3D-принтерами.

Окрім книг та інших носіїв інформації, бібліотека надає предмети для практичного використання, так звана «бібліотека речей». Серед них: GPS-навігаційні пристрої від Garmin, ігри на відкритому повітрі, музичні інструменти, велосипедні та туристичні карти, VR-окуляри та Tonies, лічильники електроенергії, парасольки та ін.

Кельнська міська бібліотека супроводжує своїх відвідувачів вже від перших днів життя. Ексклюзивний бібліотечний футляр отримують сім’ї, де народились дітки, і містить першу книжку з малюнками, поради щодо читання для батьків, малюнок із бібліотекою прихованих предметів для дитячої кімнати та багатомовну інформацію про послуги бібліотеки.

Для діток віком від 2 до 12 років доступний TigerBooks із найкращими історіями від відомих видавництв. Додаток містить функцію читання вголос, аудіозапис, звуки та анімацію, пам’ятки та навчальні ігри, головоломки та функції книжок-розмальовок – усе це в безпечному для дітей середовищі.

Частиною бібліотеки є робот NAO, який здатний розпізнавати мовлення, об’єкти і обличчя, а також володіє німецькою та англійською мовами. За допомогою робототехніки, подібної до 3D-друку та віртуальної реальності, бібліотека має на меті зробити соціально значущу технологічну розробку доступною та зрозумілою широкій громадськості. У приміщенні бібліотеки діти та дорослі можуть поспілкуватись з NAO наживо в будь-який час.

У бібліотеці також функціонує Sprahraum, що пропонує регулярні безкоштовні заходи та навчання з вивчення німецької мови та створення міжкультурного діалогу. Вивчати інші мови стало легко разом з словниковим тренажером Phase6. Це інтерактивна програма для вивчення та відпрацювання лексики для школи, роботи та відпочинку відповідно до індивідуальних потреб, що містить збірки словників для всіх звичайних шкільних і курсових підручників від відомих видавництв, а також словники PONS з функцією навчання.

У будівлі знаходиться бібліотека для сліпих, архів Генріха Белля та зібрання літератури Кельна. Тут є виставковий простір з робочим кабінетом Белля та фотовиставкою авторів Кельна.

Публічні бібліотеки Німеччини створюють культурно-освітнє середовище завдяки багатим книжковим фондам та доступу до різноманітних електронних ресурсів, широкому асортименту послуг та розваг, нетрадиційним методам обслуговування та міжкультурному діалогу.

Ірина Гейзе, стипендіат програми NUMO
за фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду
з культури та медіа на підставі постанови Бундестагу Німеччини

LiveZilla Live Chat Software