20 | 04 | 2024
Головне меню
Авторизація

Зараз на сайті

Зараз 11 гостей і жодного зареєстрованого користувача на сайті

  • new
  • new

Університетські бібліотеки Німеччини

13.12.2022 р.

BKM Fz 2017 Web dedbv logo rgb lang blauУ рамках реалізації проекту «Бібліотека як інструмент у налагодженні міжкультурного діалогу між німецьким та українським народами» пропонуємо ознайомитись з трьома прогресивними університетськими бібліотеками Німеччини та перейняти кращий європейський досвід в організації навчально-наукового простору в українських бібліотеках.

Центр імені Якоба та Вільгельма Грімм (м. Берлін)

Однією з найсучасніших бібліотек Німеччини вважається бібліотека Берлінського університету імені Гумбольдта, що разом з комп’ютерною і медіа-службою цього ж університету утворює Центр імені Якоба та Вільгельма Грімм. Будівля названа на честь німецьких вчених, філологів, культурологів, лексикографів, фольклористів братів Грімм.

Десятиповерхова будівля Центру Грімм була спроектована швейцарським архітектором Максом Дудлером та отримала кілька нагород за найкращу інтерпретацію містобудування, за особливі архітектурні досягнення та за екологічний дизайн міського житлового простору Берліна.

Незважаючи на свою суворість, вся будівля відкрита і прозора завдяки своїй симетричній структурі. Завдяки скляному даху терас для читання та розміщенню робочих місць на фасадах можна оптимально використовувати денне світло.

У будівлі є невелике кафе, приміщення для відеоконференцій, аудиторія на 180 місць та вісім групових робочих кімнат, а також 55 індивідуальних робочих кабінок. 450 комп’ютерних робочих станцій розподілені у фойє та комп’ютерних залах, у віконних зонах на східній та західній стороні будівлі та у медіацентрі. Крім того, є дві робочі кімнати для людей з обмеженими можливостями. Усього у Центрі імені Якоба та Вільгельма Грімм нараховується 1200 робочих місць.

Центром бібліотечного комплексу є унікальний за своїми розмірами та дизайном читальний зал: довжина залу становить 70 метрів, завширшки 12 метрів і висотою 20 метрів.

У центрі Грімм зберігається 2,5 мільйона книг: близько двох мільйонів з них знаходяться у відкритому доступі. Центр Грімм характеризується перш за все цінними старими та новішими спеціальними колекціями, включаючи спеціальні фонди з фольклору та етнології та вищої освіти, бібліотеку братів Грімм та ін.

У Центрі Грімм Вам у нагоді стане власний навісний замок для гардеробної шафи та прозора сумка для особистих речей, які Ви хочете взяти з собою. Все це можна придбати в канцелярському автоматі у фойє бібліотеки. Допускаються також прозорі чохли для ноутбуків.

У Центрі Грімм Ви можете залишити медіафайли у так званих книжкових ящиках, де носій можна зберігати протягом трьох днів. Раз на місяць книжкові ящики повністю спустошуються.

На порталі бібліотеки Ви знайдете точне місцезнаходження друкованого видання у V:Scout. Ви також можете скористатися функцією пошуку у V:Scout, щоб знайти конкретні зони обслуговування, такі як: туалети, сканери, кімнати для групової роботи тощо.

У Центрі Грімм до послуг користувачів сканер-намети. Все, що потрібно, це Ваш смартфон і будь-яка програма для сканування. Покладіть смартфон на полицю вгорі, а книгу або документ покладіть всередину намету. Пристрій забезпечує оптимальний кут огляду, а світлодіодне кільце рівномірно освітлює ваші тексти.

Сумісність батьківства та наукової роботи викликає особливе занепокоєння. Саме тому бібліотека університету реалізує зону роботи батьків і відпочинку дітей одночасно. Батьки можуть стежити за своїми дітьми, а іншим користувачам це не заважає.

Центр імені Якоба та Вільгельма Грімм пропонує своїм відвідувачам систему самообслуговування:
- замовте книгу онлайн і візьміть її на полиці видачі книг;
- знайдіть точне місцезнаходження необхідного друкованого видання за допомогою V:Scout;
- працюйте з книгою (чи іншим носієм) та залиште її в спеціально відведеному місці для «використаних» документів;
- скануйте необхідну інформацію за допомогою сканер-намету;
- візьміть книгу чи інший носій додому за допомогою спеціального автомату самообслуговування;
- поверніть книгу чи інший носій за допомогою автомата повернення.

І якщо у Вас все ж таки залишилось запитання, – зверніться за допомогою до працівника бібліотеки, відвідавши один з інформаційних куточків бібліотеки.

Саксонська державна та університетська бібліотека (м. Дрезден)

Саксонська державна бібліотека є одночасно державною та університетською бібліотекою. Бібліотека була побудована як архітектурне бюро. На площі понад 40 000 квадратних метрів у будівлі є близько 1000 робочих столів.
Вартість будівництва бібліотеки становила близько 90 мільйонів євро.

Бібліотека працює щодня [з 8:00 до 24:00, лише у неділю до 18:00], щоб запропонувати користувачам найкращий сервіс. У бібліотеці знаходиться фототека, яка нараховує декілька мільйонів фотодокументів. Скарбниця бібліотеки містить особливу колекцію, що включає датовану 1200 р. копію рукопису майя, так званий Дрезденський Кодекс. Музичний відділ налічує близько 200 000 томів. Бібліотека співпрацює з Дрезденським центром оцифрування та постійно розширює обсяг роботи, дійшовши до 3 мільйонів сторінок на рік.

Замовлені онлайн книги/журнали чи інші інформаційні ресурси доступні для користувачів у зонах самостійного обслуговування. Ви можете знайти замовлену книгу на полицях з номером, який відповідає двом останнім цифрам вашого читацького квитка.
У бібліотеці повернути книги/журнали чи інші інформаційні ресурси можливо за допомогою автомата повернення. Усі носії з жовтою позначкою Ви можете взяти на запозичення за допомогою кредитної машини, яка працює подібно касовому апарату. Як результат, Ви отримаєте квитанцію з необхідними даними.

Користування бібліотекою безкоштовне, проте комісія стягується за перевищення терміну позики. Оплата спеціальних послуг здійснюється через касовий апарат. Відвідувачі бібліотеки можуть скористатись книжковими камерами схову. Для підтвердження того, що даний носій було позичено, квитанцію про позику потрібно залишити таким чином, щоб її можна було прочитати ззовні.
Серцем бібліотеки є центральний читальний зал на 200 робочих місць. Якщо Ви хочете спокійно попрацювати в невеликій групі або у пошуках відповідного місця для проведення семінарів чи лекцій, або якщо Ви подорожуєте з дитиною, бібліотека може запропонувати Вам широкий вибір кімнатних рішень відповідно до Ваших вимог.

Наразі у бібліотеці діє виставка фотографій під назвою «Сучасні почуття» одного з найвідоміших митців Німеччини Інгольфа Тіля. До послуг користувачів кімната тиші, де можна відпочити, побути наодинці, помолитися. У кімнаті знаходиться дифузор із заспокійливими ароматними маслами.

Бібліотека Бранденбурзького технічного університету (м. Котбус)

Бібліотека Бранденбурзького технічного університету вражає своєю незвичною формою. Будівля схожа на амебу або на вазу Аалто, а місцеві жителі називають її «замком», оскільки вона нагадує фортецю на пагорбі.

Висота будівлі складає 32 метри. Фасад виконаний зі скла та покритий тисячами букв з різних алфавітів, колір їх може змінюватися залежно від погодних умов. Зовні майже не видно, що відбувається всередині, при цьому зсередини відкривається мальовничий краєвид на місто.

Своєрідним стержнем бібліотеки стали гвинтові салатово-малинові сходи, які поєднують вісім поверхів бібліотеки. Усі відділи бібліотеки не мають чітких меж. Для прикладу, з верхніх поверхів Ви можете поспостерігати за роботою відвідувачів у читальному залі на поверх або два нижче вас.

Інтер'єр бібліотеки насичений кольорами: колони та підлогове покриття виконано у жовтому, салатовому, пурпуровому, малиновому та темно-синьому кольорах, а стеля має сріблястий відтінок.

Основним завданням університетської бібліотеки є забезпечення літературою та інформацією студентів, викладачів та науковців. Для цього доступні 1,3 млн. книг, журналів, стандартів та інструкцій, повнотекстових баз даних, Цифровий репозитарій.

Книжкові фонди бібліотеки відкриті для користувачів. Вітається схема самообслуговування: за допомогою вказівних табличок та наклейок різного кольору на книжках Ви без особливих зусиль знайдете необхідну для вас книгу чи журнал.

На кожному поверсі бібліотечні працівники мають спеціально облаштовані місця для роботи та консультування. Це надзвичайно зручно та допомагає у швидкому та якісному обслуговуванні користувачів.

Університетська бібліотека відкрита до пропозицій та потреб відвідувачів і надає можливість користувачам:
- запропонувати відсутню чи недостатню літературу, необхідну для придбання. Ви заповнюєте відповідну форму. Замовлення опрацьовується у терміновому порядку, і необхідна література надходить до фонду бібліотеки;
- при написанні наукових робіт бронювати індивідуальні робочі кімнати;
- на короткий термін залишати необхідну літературу в медійних ящиках самообслуговування;
- отримати онлайн-консультацію «Запитай експерта» для інформаційних досліджень та закупівель, наукової роботи чи нетворкінгу.

Добре обладнані мультимедійні робочі місця, тихі навчальні кімнати, гнучкі та сучасні зони для проведення заходів дозволяють індивідуальне та колективне навчання. Для людей з вадами зору є спеціально обладнане робоче місце. Діти можуть малювати та грати в спеціально відведених місцях. Зручні сидіння в куточку для читання та кафетерій запрошують Вас відпочити та поспілкуватись.

Вище зазначені університетські бібліотеки є культурними, науковими та навчальними осередками не лише місцевого університету, а й міста і країни в цілому.

Ірина Гейзе, стипендіат програми NUMO
за фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду
з культури та медіа на підставі постанови Бундестагу Німеччини

LiveZilla Live Chat Software