25 | 04 | 2024
Головне меню
Авторизація

Зараз на сайті

Зараз 13 гостей і жодного зареєстрованого користувача на сайті

  • new
  • new

Бібліотека герцогині Анни Амалії

02.12.2022 р.

BKM Fz 2017 Web dedbv logo rgb lang blauБібліотека Поліського національного університету є активним учасником регіональних, всеукраїнських та міжнародних бібліотечних чи культурних проектів та програм. Наразі бібліотека долучилась до реалізації одного з проектів у рамках стипендіальної програми NUMO за фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з культури та медіа на підставі постанови Бундестагу Німеччини.

Стипендіальна програма спрямована на осіб, які виїхали з України до Німеччини, рятуючись від російської агресії, і хотіли б реалізувати власні неприбуткові проекти у сфері культури та медіа у співпраці з публічними чи академічними бібліотеками або архівами в Німеччині.

Результати проекту «Бібліотека як інструмент у налагодженні міжкультурного діалогу між німецьким та українським народами» будуть висвітлені на сайті Бібліотеки Поліського національного університету у вигляді коротких та колоритних історій про бібліотеки Німеччини.

Перейняття європейського досвіду та сучасних практик стає наразі унікальною можливістю як для українських бібліотек, так і для українського народу в цілому.

Ідея проекту

Чи подобаються Вам подорожі? Де б Ви хотіли провести час під час відпустки, канікул чи просто на вихідних? А як вам ідея відвідати бібліотеки Веймара, Котбуса, Дрездена та інших німецьких міст? Подорожувати з Вами ми будемо потягом, ходитимемо вуличками міста, спостерігатимемо за місцевими жителями та перейматимемо досвід та сучасні практики місцевих бібліотек.

Бібліотека герцогині Анни Амалії

Бібліотека знаходиться у місті Веймар, у федеральній землі Тюрингія. Була заснована у 1691 році як герцогська бібліотека. Історична будівля бібліотеки з її знаменитим залом в стилі рококо входить до списку світової культурної спадщини ЮНЕСКО. Бібліотека має велику кількість раритетів, унікальних видань та старовинних документів.

Відвідати бібліотеку герцогині Анни Амалії, особливо овальну залу у стилі рококо, Ви зможете лише придбавши квиток і отримавши величезні капці. У нагоді стане для Вас мобільний застосунок Weimar+. З його допомогою Ви прослухаєте аудіо англійською чи німецькою мовами і отримаєте вичерпну інформацію про герцогську бібліотеку та її раритетні видання. Ви можете відвідати лише перший поверх бібліотеки, не беручи до рук книги і не торкаючись витворів мистецтва.

Це бібліотека-музей, герцогська бібліотека. Про це свідчить і архітектура будівлі, і витвори мистецтва на стінах і старовинні книги.
Надзвичайно контрастним на фоні залу у стилі рококо є нова читальна зала, яка знаходиться у приміщенні поряд. Це сучасний інформаційний центр, відкритий для користувачів. Ваш читацький квиток, який Ви отримуєте при реєстрації, нагадує електронний ключ, яким ви відчиняєте двері у фонд бібліотеки. Щось подібне використовують у готельних номерах.

Читальний зал має шість поверхів. У самому центрі знаходиться кімната зі зручними кріслами та лампами. По периметру кімнати розташовані книжкові фонди у чотири поверхи вгору і два поверхи вниз. На кожному поверсі є спеціальні зони для роботи з книгою, облаштовані місця для роботи на комп’ютері.

Мене надзвичайно вразив нижній поверх бібліотеки. Це зала для читання романів. Обравши книгу, ви можете в абсолютній тиші прямісінько серед книжкового фонду читати її. Лише закінчивши роботу з книгою, необхідно залишити її на спеціально відведених поличках, для того щоб книга за допомогою бібліотечного працівника потім знайшла своє місце.

Робота бібліотекарів у читальній залі зовсім непомітна, ви їх не бачите. Ви абсолютно самостійні у роботі з книгою, журналом чи електронним ресурсом. Орієнтуватись у фондах надзвичайно просто, адже на кожному кроці ви знайдете план розташування книг за галузями знань. Лише маючи якесь запитання чи беручи літературу додому Вам необхідно звернутись за допомогою до працівника бібліотеки.

У бібліотеці є спеціально облаштовані зали для індивідуальної чи групової роботи, семінарські зали. До послуг користувачів є копіювальні апарати та доступ до Wi-Fi. У приміщенні є ліфт та система сповіщення.

Веймар – надзвичайно колоритне та старовинне місто. У цьому місті жили та творили Гете і Шиллер. Раджу відвідати будинок, де жив практично півстоліття відомий поет, філософ і мислитель Йоганн Вольфганг фон Гете. Мене вразили живописні полотна на стінах та античні скульптури у його будинку.

Незважаючи на те, що у Веймарі надзвичайно багато цікавих для відвідувачів місць, бібліотека герцогині Анни Амалії з овальним залом у стилі рококо та новим читальним залом викликають неабияку симпатію та інтерес.

Ірина Гейзе, стипендіат програми NUMO
за фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду
з культури та медіа на підставі постанови Бундестагу Німеччини

LiveZilla Live Chat Software