20 | 04 | 2024
Головне меню
Авторизація

Зараз на сайті

Зараз 18 гостей і жодного зареєстрованого користувача на сайті

  • new
  • new

День Європи

dsc 001721 травня 2014 року у конференц-залі Житомирського національного агроекологічного університету за ініціативою бібліотеки відбувся круглий стіл з нагоди 57-ої річниці започаткування Дня Європи.

Бібліотекар читального залу наукової літератури Марія Симон відкрила захід привітанням вчених, студентів, співробітників. День Європи як щорічне свято миру і єдності започатковане Європейським Союзом у 1963 році і пов’язане з Декларацією Міністра закордонних справ Франції Роберта Шумана, який у 1957 році на саміті у Мілані представив своє бачення єдиної Європи. У нашому університеті ця подія відзначається вдруге.

У круглому столі взяли участь керівники і вчені університету. Доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри зовнішньоекономічної діяльності Т. О. Зінчук, автор монографії «Європейська інтеграція: проблеми адаптації аграрного сектора економіки» навела не лише переконливі дані досягнень Європейського Союзу у розвитку економіки, у соціальній сфері, культурі, а й наголосила на важливості вступу України до ЄС. Науковець пояснила, чому на прапорі Європейського Союзу саме 12 зірок – обрано щасливе число, коли 12 країн-членів досягли найбільших успіхів. Тетяна Олексіївна підкреслила, що ситуація у наш час примушує замислитися над актуальними проблемами: мир, спокій, культура, релігія, чисте повітря, питна вода – те, що виміряти грошима неможливо, але воно є необхідним для збереження життя.

З метою обговорення інвестування в економіку нашої області у 2013 році доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри економіки підприємства В. І. Ткачук у складі делегації Житомирської обласної державної адміністрації відвідав Німеччину і столицю Бельгії – Брюссель. Василь Іванович доповів про перспективи розвитку аграрного сектора економіки Житомирщини з використанням європейських інвестицій.

Розповідь і презентація кандидата економічних наук, доцента, вченого секретаря О. С. Кільніцької «Кембридж як освітянський та культурний центр Великої Британії» зацікавила аудиторію та викликала бажання відвідати один із старіших університетів Англії. Кембридж виховав 8 нобелівських лауреатів, 14 прем’єр-міністрів Англії. Має 100 бібліотек, ботанічний сад, 31 навчальний заклад, 2000 викладачів.

Своїми враженнями про датську систему освіти поділився кандидат сільськогосподарських наук, доцент, директор Інституту післядипломної освіти та дорадництва В. Ф. Андрійчук.

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент, начальник відділу міжнародних зв’язків П. Г. Поплавський розповів про стан співробітництва університету з європейськими науковими установами та навчальними закладами, висвітлив перспективи стажування студентів за кордоном. Павло Генріхович розробив карту Європи, позначивши назви навчальних закладів і наукових установ, з якими наш університет плідно співпрацює.

Багато років з європейськими вченими співпрацює В. О. Зінченко – кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри охорони довкілля та збалансованого природокористування. Він поділився власними спостереженнями про схожість і відмінність між українцями та німцями, поляками та українцями.

У заключному слові директор Головної бібліотеки об’єднання сільськогосподарських бібліотек М. В. Ігнатюк щиро подякувала учасникам круглого столу.

Бібліотекар Горєва-Слидзюк Е. О.

LiveZilla Live Chat Software