23 | 04 | 2024
Головне меню
Авторизація

Зараз на сайті

Зараз 11 гостей і жодного зареєстрованого користувача на сайті

  • new
  • new

Бібліотеці майбутнього в Україні – бути!

28.09.2018 р.

BF 1227 вересня 2018 року на базі Наукової бібліотеки ЖНАЕУ у рамках першого на Житомирщині Бібліотечного Форуму відбулося засідання фокус-групи «У пошуках бібліотеки майбутнього». Учасники секції форуму обговорювали шляхи та можливості розвитку бібліотеки в умовах українських реалій. Непопулярність традиційних бібліотек серед населення, стійка асоціація з книгосховищем, відсутність фінансування та державної підтримки, низький рівень престижу професії бібліотекаря – усі ці фактори аж ніяк не додають оптимізму у боротьбі за створення бібліотеки майбутнього.

Відео

Проте навіть за цих умов українські бібліотеки можуть не лише вижити, а й стати прогресивними та процвітаючими, підтвердження чого є приклад успішної діяльності та популярності багатьох бібліотек Житомирщини.

Відкриття секції «У пошуках бібліотеки майбутнього» розпочалося з вітального слова ректора ЖНАЕУ Скидана О. В., котрий привітав учасників зі Всеукраїнським днем бібліотек.

Насичена програма секції включала виступи: президента Української бібліотечної асоціації Шевченко І. О. з доповіддю «Креативні і культурні студії: можливості бібліотеки майбутнього»; директора наукової бібліотеки ЖНАЕУ Ігнатюк М. В. з доповіддю «Бібліотеки майбутнього: трансформація чи смерть»; заступника генерального директора з інформаційних технологій Національної бібліотеки України для дітей Дзюби Н. Й. з доповіддю «Бібліотечний інформаційний простір: нові технології – нові можливості»; директора Бердичівської центральної міської бібліотеки Бердичівської МЦБС Кущук Т. В. з доповіддю «Бердичівська «М-формація» – проект ефективної бібліотеки»; голови НГО «Асоціація науковців та бізнес-консультантів» Котвіцької О. В. з доповіддю «Стратегічні пріоритети розвитку бібліотеки майбутнього». До обговорення також долучилися запрошені гості. PR-менеджер Української бібліотечної асоціації Оксана Бояринова розповіла про свою подорож до Німеччини та досвід німецьких бібліотек. Доктор філологічних наук, професор Житомирського державного університету ім. Івана Франка Єршов В. О. наголосив на потребі збереження бібліотеками культурної спадщини та цінних колекцій стародруків.

Цікаві й змістовні доповіді учасників секції та жваві дискусії навколо актуальних проблем врешті розвінчали усталений в українському суспільстві міф про бібліотеку як нікому не потрібне книгосховище. Бібліотека – це не беззвучне місце для читання чи запилений архів, це територія можливостей, креативний простір, де народжуються та втілюються ідеї, центр дозвілля, навчання та, зрештою, життя громади!

Приємна атмосфера, насичена програма, актуальна тематика, бурхливі дискусії, усвідомлення надзвичайної важливості професії бібліотекаря, далекосяжні плани й нові шалені ідеї, сподівання та мрії, які вже завтра можуть стати реальністю – таким був І Бібліотечний форум Житомирщини – 2018.

«Бібліотека майбутнього в Україні будується вже сьогодні! І лише від нас залежить, якою вона буде» – до такого висновку дійшли учасники фокус-групи «У пошуках бібліотеки майбутнього». Між усіма бібліотеками країни має бути партнерство, а не конкуренція, адже кожен бібліотекар працює на благо великої справи – процвітаючої, потрібної, популярної бібліотеки країни! Тож для нас немає нічого неможливого! Разом ми подолаємо усі перешкоди!

LiveZilla Live Chat Software