19 | 04 | 2024
Головне меню
Авторизація

Зараз на сайті

Зараз 80 гостей і жодного зареєстрованого користувача на сайті

  • new
  • new

Директор наукової бібліотеки ЖНАЕУ відвідала 14 бібліотек Литовської Республіки

24.06.2016 р.

bibl lutva 370Директор наукової бібліотеки Житомирського національного агроекологічного університету Ігнатюк М. В., у складі делегації українських бібліотекарів, здійснила візит до Литовської Республіки. Організатори професійно-освітньої поїздки – Українська бібліотечна асоціація та Асоціація муніципальних публічних бібліотек Литовської Республіки.

Протягом тижня (7–13 червня 2016 р.) українська делегація відвідала бібліотеки Вільнюса, Клайпедського та Скуодаського районів, курортного міста Паланги, всього 14 бібліотек. Ключовий момент професійної поїздки – XV Бібліотечний зліт бібліотекарів Жемайтії, у якому взяли участь понад 300 осіб, у тому числі делегації з Латвії та України. Формат зльоту нетрадиційний: спортивні змагання та конкурси, музика, танці, співи, хороводи навколо вогнища, ночівля в наметах.

У Вільнюсі українські бібліотекарі відвідали бібліотеку Вільнюського університету (http://www.mb.vu.lt) – центр наукової комунікації та інформації, що є першою будовою Науково-дослідницької та підприємницької долини Саулетікіс.

Бібліотека оснащена новітніми інформаційними технологіями, місця обладнані для роботи і відпочинку не тільки для вчених, студентів, а й молодих сімей з дітьми. Відвідувачі в цій будівлі виняткового дизайну можуть перебувати цілодобово, сім днів на тиждень.

Для користувачів бібліотеки у читальному залі, аванзалі, ІТ-лабораторіях, семінарних залах обладнані 803 робочі місця, з них 165 – стаціонарних комп’ютеризованих. Студенти можуть працювати у кабінетах для групової чи індивідуальної роботи та  у приміщеннях, розрахованих на дітей. Можна забронювати собі особистий кабінет. Показовим є те, що зали цілодобово заповнені користувачами, а у гарячу пору – студенти інформують один одного про вільні місця через соціальні мережі.

Бібліотека обладнана широким спектром технологій: інформаційними терміналами, розумними дошками, 3-Dпринтерами та 3-Dсканерами, машинами автоматизованої видачі та повернення книг. Система транспортування книг складається з 450 м рельсів, які розташовані по всьому приміщенню, 45 контейнерів, 17 станцій. За допомогою машини самообслуговування користувачі можуть повернути книгу в будь-який час доби.

Житомирський національний агроекологічний університет висловлює щиру подяку Українській бібліотечній асоціації та Асоціації муніципальних публічних бібліотек Литовської Республіки за можливість відвідати литовські бібліотеки та взяти участь у XV Бібліотечному зльоті бібліотекарів Жемайтії.

Окрема подяка стороні, що приймала, а саме: Jonas Grušas, Juozas Gutauskas, Diana Ciparienė, Kęstutis Rudys, Irena Krivienė за організацію поїздки та надзвичайно теплий прийом.

LiveZilla Live Chat Software