20 | 04 | 2024
Головне меню
Авторизація

Зараз на сайті

Зараз 5 гостей і жодного зареєстрованого користувача на сайті

  • new
  • new

Курси підвищення кваліфікації

04.11.2015 р.

IMG 048229 жовтня у Науковій бібліотеці Житомирського національного агроекологічного університету пройшли курси підвищення кваліфікації методистів бібліотек міста. До уваги присутніх було запропоновано ряд тем – новинок у бібліотечному просторі.

Своїми враженнями від поїздки за кордон та участі у міжнародному семінарі «Нові концепції – нові бібліотеки. Практичні приклади з чотирьох європейських країн», що проходив 27 жовтня у Варшаві (Польща), поділилася директор бібліотеки Марина Ігнатюк:

«Подорож до Варшави справила на мене незбутнє враження. Там кожна з бібліотек функціонує не для збереження колекцій книг, а орієнтована на користувача й задоволення його інформаційних потреб: бібліотека – для людей, а не для книг! До уваги береться не лише рівень обслуговування, а й інтер’єр самого приміщення. Для прикладу, в бібліотеках проходить тестування меблів. Ноу-хау в одній з бібліотек Польщі стали костюмовані читання бабусь-волонтерок, що залучають до читання маленьких користувачів та їх сім’ї. Про бібліотечні сенсації у своїх бібліотеках розповіли колеги з публічних бібліотек Німеччини, Нідерландів, Данії, Фінляндії».

Наші бібліотеки поступово переймають кращий досвід зарубіжних бібліотек, при цьому додаючи родзинку свого – українського. Наукова бібліотека Житомирського національного агроекологічного університету є тому яскравим прикладом. Історія штрихового кодування бібліотечного фонду за допомогою ручного маркиратора ANSER U2 Mobile, досвід використання інтерактивних технологій в освітньому просторі навчального закладу, участь у міжнародному проекті «Активні громадяни» від Британської ради, нові віртуальні бібліотечні послуги і сервіси, автоматизована електронна книговидача, електронний архів університету – це те, чим ми, працівники бібліотеки, пишаємося і над чим наполегливо працюємо.

«Приємно відзначити те, що за короткий час ми досягли високих успіхів. За даними Webometrics, наш електронний архів ВПЕРШЕ посів 36-е місце в Україні за міжнародним рейтингом репозитаріїв. До рейтингу потрапило лише 46 із більш ніж 300 вітчизняних ВНЗ», – зазначила завідувач відділу інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення бібліотеки Лайма Сталідзанс.

Бібліотека університету  обслуговує користувачів як в традиційному, так і онлайн-режимах. Про досвід використання онлайн-послуг поділилася завідувач відділу обслуговування науковою літературою Світлана Багрова:

«Наукова бібліотека Житомирського національного агроекологічного університету перейшла на якісно новий рівень обслуговування: користувач отримує інформацію в будь-який час і зручному для нього вигляді. До уваги відвідувачів бібліотеки низка послуг: електронна доставка документів – послуга, в межах якої можна замовити доставку та отримати на свою електронну пошту копію статті, фрагменту чи розділу видання; віртуальна довідкова служба спрямована на оперативне виконання запитів віддалених користувачів; чат «Допомога Online» – для отримання відповіді на питання користувача у режимі реального часу. Ці послуги та багато інших стають необхідними в обслуговуванні віртуального користувача, тобто ми рухаємося в ногу з часом!».

Курси підвищення кваліфікації мали не лише інформативний, а й практичний характер. Для прикладу, присутні здійснювали онлайн-замовлення необхідної їм літератури на сайті бібліотеки.

Подібні заходи неодноразово проводяться у стінах нашої бібліотеки, акумулюючи досвід впровадження новацій і нових бібліотечних практик.

Ірина Гейзе,
методист Наукової бібліотеки ЖНАЕУ.
Фото Вадима Бугайова.

LiveZilla Live Chat Software